ART MATTERS

ROXANA GAMARȚ

"

Arta contează în viețile noastre mai mult decât crezi. Poți citi din nou prima propoziție. O putem citi încă o dată împreună: Arta contează în viețile noastre mai mult decât crezi! Este un adevăr care continuă să se arate pe măsură ce înaintăm prin teritoriile tot mai cufundate în cețuri ale timpului pe care îl trăim.

Cred că artiștii nu caută frumusețea, ci caută mai degrabă esența a ceea ce au trăit. Iar în esență se întâmplă să se ivească uneori și frumusețea, chiar dacă ea frizează uneori banalul, grotescul sau terifiantul. De aceea arta devine un teritoriu al adevărului, dar mai ales căutării acestuia. Arta este un spațiu al chestiunilor arzătoare, al marilor întrebări și al unor posibile mari răspunsuri.

Am ales cinci artiști care au expus la Diploma, ediția din 2020, și care m-au atras prin claritatea ideilor și conceptelor propuse, prin calitatea plastică a lucrărilor și prin amprenta personală a fiecăruia dintre ei.

DESPRE

ROXANA GAMARȚ

Galerist, manager cultural și traducător literar, cu o deosebită sensibilitate în dezvoltarea comunității urbane din care face parte. Având la bază un master în studii literare și editoriale obținut în cadrul Colegiului Emerson din Boston (Statele Unite ale Americii), ea îmbină creația literară și artele vizuale în proiecte expoziționale și editoriale ce se concentrează asupra posibilităților creative în care cititorul-spectator obține noi cunoștințe și o cunoaștere aprofundată a naturii umane. Printre cele mai importante astfel de proiecte se numără traducerea romanului „Opus Pistorum” de Henry Miller și „Dublă Expunere”, un proiect editorial fără precedent pe scena culturală din România, în cadrul căruia a fost facilitată întâlnirea creativă dintre zece scriitori și zece artiști contemporani. În prezent, Roxana este fondatoarea galeriei de artă contemporană Mobius, deschisă în 2016, unde dezvoltă un program expozițional ce amplifică dimensiuni specifice literaturii, precum narațiunea, ficțiunea, identificarea și angajamentul spectatorului în relație cu obiectul artistic.

01

POSTSOVIET

ANA COSTOV

Imaginea lucrării Postsoviet aduce în prim-plan o rămășiță a unei societăți care cândva a fost bine. Elementele vizuale dau contur unui spațiu domestic banal. Atmosfera este realist crudă, cu efecte expresioniste. Personaje mature surprinse în parcul de copii, înconjurate de copaci desfrunziți sau locuri de joacă mutilate de timp, într-o atmosferă ce poartă însemnele ratării, trăiesc un prezent care conține în el foarte mult trecut. Demersul artistic al Anei Costov propune un periplu, o călătorie pe care personajele o parcurg ca într-un "making of" al epocii în care s-a desfășurat propria lor copilărie, un spațiu pe care îl revizitează – o re-amintire a unui trecut pierdut, ale cărui efecte se resimt în prezent, prin acea nostalgie tristă a celor care s-au născut și au crescut în țările post-sovietice. De altfel, termenul acesta post-sovietic are o încărcătură la fel de grea ca post-apocaliptic. Ceva pare că s-a schimbat iremediabil în oamenii și locurile care au trecut prin socialism. Personajele Anei Costov par să poarte toate o amprentă a unei periferii la care i-a condamnat istoria.

Galerie

BIO AUTOR

ANA COSTOV

A obținut licența în arte grafice la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Arta ei este o explorare a vieții simple, de zi cu zi, a relațiilor dintre oameni, natură, mediu și a conexiunilor dintre acestea. Lucrarea de disertație a Anei este realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Daniela Chiorean.

02

Semnale în noapte

OCTAV CODREA

Combinând poezia cuvântului cu poezia imaginii, Octav Codrea propune un punct de vedere asupra mediului urban, un punct de vedere ce aparține unui individ contopit cu propriul său mediu. Perspectiva lucrărilor este cea a privitorului-narator. Ochii artistului sunt și ochii noștri, iar ochii noștri fac parte din acest décor urban uriaș, în care ne integrăm asemenea unor bucăți dintr-un puzzle imens. Devenim astfel parte din lucrarea lui Octav Codrea. "I am the / lead concrete wall and the colliding object / I am pieces / Break pieces / physics problems."

Galerie

BIO AUTOR

OCTAV CODREA

Ilustrator din București, absolvent al Facultății de Arte Plastice și Facultății de Limbi și Literaturi Străine. Proiectele sale sunt rezultatul unei dorințe de a-și împărtăși experiențele adunate din toate materialele media consumate până acum. Lucrarea de licență este realizată sub coordonarea prof. dr. Stela Lie și asist. univ. Carla Duschka.

03

Momentul decisiv

ALEXANDRU MĂCIUCĂ

Momentele surprinse de Alexandru Măciucă par închistate într-un prezent continuu. Ilustrate în paralel, diptych-urile lui dau o perspectivă specială asupra timpului, atât asupra diferențelor, cât și a similitudinilor. Fiecare diptych formează o poveste minimală, cu un început și o încheiere. Cuprinsul rămâne la latiudinea fiecărui privitor în parte. Se simte cum artistul a lucrat la dramaturgia momentului – un înainte și un după, între care camera nu pare să-și fi schimbat poziția, schimbându-se în schimb decorul.

Galerie

BIO AUTOR

ALEXANDRU MĂCIUCĂ

Absolvent al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Iubește si practică fotografia de stradă/documentară. Toată viața și-a căutat mereu pasiunea, până și-a amintit momentul în care a luat pentru prima dată în mâini aparatul de fotografiat. Și-a propus atunci că va deveni fotograf la vârsta de 23 de ani. Lucrarea de licență este realizată sub coordonarea lect. univ. dr. Mădălin Mărienuț.

04

Generația aplicație

MIHAIL BOTNARI

Lucrările abordează omul contemporan – omul născut și crescut în era digitală. Mi-a plăcut mult abordarea aleasă, relația dintre tema propusă, poziționată în contrast cu mediul de exprimare clasic/ă – lemnul cioplit. Cu atât mai interesantă este folosirea luminii în această combinație. Lucrările emană o stare de solitudine absolută. Metafora mâinii transformate într-un deget imens – degetul cu care mișcăm ecranele și cu ajutorul căruia navigăm pe rețelele de socializare – indică un miez al problemei, reducerea vieților noastre la un singur gest, care necesită un minim efort.

Galerie

BIO AUTOR

MIHAIL BOTNARI

Masterand absolvent al Universității Naționale de Arte București, fiind licențiat tot la aceeași universitate și secție, originar din Republica Moldova unde a absolvit Școala de meserii nr. 4 din Chișinău. Lucrarea de disertație este realizată sub coordonarea conf. univ. dr. Adrian Pîrvu.

05

UTOPIA - despre un spațiu posibil

THEODORA ISPAS

O subtilă tensiune erotică și o sensibilitate aparte transpar din aceste lucrări ale Theodorei Ispas. Cele câteva elemente pe care le folosește converg spre un punct de senzualitate animalică – iepurele înconjurat de studii de câini de vânătoare este lucrarea cea mai elocventă în această direcție. Lucrările Theodorei Ipsas au un spirit oniric, o atmosferă de vis, situată undeva la marginea realului. Lucrarea propusă pare o introspecție psihanalică, încărcată de simboluri.

Galerie

BIO AUTOR

THEODORA ISPAS

Absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Theodora folosește domeniul vizual ca mijloc de explorare a lumii și a trăirilor. A beneficiat de două burse la Roma în cadrul programului Erasmus+. În prezent, este rezident al Centrului de Interes din cadrul Atelierului Intact. Lucrarea de disertație este realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Sbârciu și lect. univ. dr. Olimpia Bera.

Proiect cultural finantat de

By